5 handige voedingstips voor sporters

Als sporter is voeding van groot belang voor je prestaties. Ook heeft voeding invloed op je lichamelijke en mentale toestand, wat natuurlijk ook relevant is voor je prestaties. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden en de juiste aanpassingen te maken. Maar waar begin je precies en waar let je op? Lees hier vijf handige voedingstips voor sporters!

1. De juiste voeding voor de juiste sport

Iedere sport is anders en vraagt op een andere wijze iets van je lichaam. De manier waarop je eet, dien je daarop aan te passen.

 

Een goed voorbeeld hiervan is het verschil tussen duursport en krachtsport. Als duursporter heb je meer koolhydraten nodig dan gemiddeld, zodat je voldoende energie hebt voor langere trainingen en wedstrijden. Een krachtsporter heeft echter juist meer baat bij een verhoogde eiwitinname, omdat dit van belang is voor spiergroei.

 

Hierdoor is het allereerst belangrijk om op basis van je soort sport te bepalen op welke manier je dient te eten voor de beste resultaten.

2. Vlees van grasgevoerde dieren

Er bestaan vrij grote verschillen tussen de soorten vlees die je kunt aanschaffen. Wil je op de gezondste manier vlees eten, dan doe je dat via grasgevoerd vlees. Dit bevat de beste voedingsstoffen, zoals het meeste omega 3, en is volledig vrij van antibiotica. Natuurlijk wil je voor je sport gezond eten, waardoor grasgevoerd natuurvlees een aanrader is.

 

Tip: grasgevoerd vlees bestellen kan gemakkelijk online. 

3. Het bijhouden van je calorieën

De meeste sporters hebben een specifiek doel. Voor krachtsporters is dit meestal spieropbouw. Maar als je geen inzicht hebt in datgene wat je binnenkrijgt en de hoeveelheid hiervan, is het heel lastig om te bepalen of je wel voldoende eet. Voor mensen die sporten om af te vallen geldt dit ook: pas wanneer je je calorieën bijhoudt, kun je dit vergelijken met je behoefte en zo weten of je af zult vallen.

 

Er bestaan vandaag de dag meerdere tools voor het tracken van je calorieinname.

4. Voedingsschema maken

Met een voedingsschema heb je een gestructureerd overzicht van je voedingspatroon. In zo’n schema staat wat je eet op een dag en wat je hierbij binnenkrijgt. Deze kun je precies afstemmen op je sport, je wensen, en je behoeftes.

5. Consistentie en lange termijn focus

Net zoals voor je sport, geldt ook voor voeding dat consistentie van groot belang is. Je wilt niet alleen nu, maar altijd je voeding inzetten om beter te presteren tijdens je sport. Zorg er dus voor dat je een focus op de lange termijn hebt en wees consistent.