Wat zijn mineralen en wat doen ze?

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam en een goede werking van vele systemen in ons lichaam. Ze zijn onder meer nodig voor de opbouw van botten en tanden, de regulering van de hartslag, de werking van het zenuwstelsel, de bloeddrukregulatie en de aanmaak van rode bloedcellen.

Mineralen zijn nodig in kleine hoeveelheden, maar ze zijn net zo belangrijk als vitamines. Er zijn veel verschillende mineralen die ons lichaam nodig heeft, zoals calcium, ijzer, zink, magnesium, kalium en jodium.

Waar zitten mineralen voornamelijk in?
Een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten is vaak de beste manier om voldoende mineralen binnen te krijgen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om supplementen te nemen zoals:

  • Calcium: melk, yoghurt, kaas, groene bladgroenten, tofu, zalm en sardines.
  • IJzer: vlees, gevogelte, vis, bonen, linzen, tofu, spinazie en volle granen.
  • Zink: vlees, gevogelte, vis, schelpdieren, bonen, linzen, noten en zaden.
  • Magnesium: groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen, bonen en peulvruchten.
  • Kalium: bananen, aardappelen, zoete aardappelen, avocado’s, tomaten, meloenen en bonen.
  • Jodium: zeevruchten, zuivelproducten, eieren en zeewier.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan verschillende soorten voedsel om ervoor te zorgen dat u voldoende mineralen binnenkrijgt.

Extra mineralen met voedingssupplementen

Het kan zijn dat sommige mensen niet voldoende mineralen binnenkrijgen via hun dieet, bijvoorbeeld als ze een speciaal dieet volgen of als ze bepaalde aandoeningen hebben die de opname van mineralen verstoren. In deze gevallen kan het nodig zijn om extra mineralen in te nemen via voedingssupplementen.

Voedingssupplementen met mineralen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, poeders en vloeistoffen. Sommige supplementen bevatten één specifiek mineraal, terwijl andere supplementen een combinatie van mineralen bevatten.