Backgammon, een spel om met twee mensen te spelen. Misschien ken je het spel onder een andere naam namelijk: Triktrak, het is een gezelschapsspel met waanzinnig mooie spelborden. Sommige zijn van hout en hebben sierlijke decoraties om het spel duiding te geven. Het bord kun je openslaan, en je speelt als het ware in de binnenkant van het houten bord. De borden waarop je zijn echte eyecatchers en staan ook decoratief mooi in het interieur. Lees hieronder meer over hoe en waarom wil jij backgammon spelen?

Wat is backgammon?

Zoals eerst uitgelegd speel je het spel met twee mensen, het is één van de oudste bordspellen die wij in Nederland kennen. Het is een behendigheidsspel en je kunt het zien als een soort van competitie waarbij je elkaar wil inhalen. Het spel wordt gespeeld met het bord, hierin staan driehoeken waar jij en je tegenstander op kunnen gaan staan met jouw stenen. De stenen komen vaak in twee kleuren, namelijk de kleur die jij speelt en de stenen van jouw tegenstander hebben een andere kleur.

Ook heb je twee dobbelstenen nodig, deze zitten vaak bij het spel zelf, en er is een speciale dobbelsteen. Ieder krijgt vijftien stenen, en jij moet zorgen dat jij al jouw vijftien stenen het eerst naar de overkant speelt, dit is dus de kant van jouw tegenstander. Door de dobbelsteen te gooien zie jij hoeveel stappen jij mag zetten met jouw steen. Er zijn vierentwintig driehoeken in het speelveld, je begint altijd met jouw steen bij de eerste driehoek aan jouw eigen kant van het spelbord.

Snelheid, behendigheid en tactiek

Je mag niet gaan staan met jouw steen waar jouw tegenstander al staat, tenzij er maar één steen staat. Dan mag jij met jouw steen, de steen van de tegenstander ‘slaan’ dit betekent de steen van jouw tegenstander weghalen om vervolgens jouw eigen steen hier te plaatsen.

De steen van de tegenstander moet vervolgens weer naar de zijkant gelegd worden, en deze moet, jawel, opnieuw het speelveld betreden. Het spel is spannend want jij moet zo snel mogelijk naar de overkant zien te komen zonder dat jouw stenen ‘geslagen’ worden. Jij moet jouw tegenstander voor zijn.