Hardloopschoenen kopen is niet altijd eenvoudig, zeker niet als het de eerste keer is dat je op zoek gaat naar hardloopschoenen. Er zijn enkele aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van kwalitatieve hardloopschoenen. Met dit artikel kun je alvast wat vooronderzoek doen naar de aspecten waar je bij het kiezen van een goede schoen op moet letten. Hieronder behandelen we drie van de aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden bij het selecteren van hardloopschoenen.

Demping

Tijdens het lopen hebben je gewrichten en spieren flink wat te verduren en moeten je voeten veel schokken opvangen. Een schoen met een goede demping, zoals die van Hoka, is in zo’n geval een uitkomst. Je kunt hier deze Hoka schoenen vinden, die een zool hebben die tot wel 2,5 keer beter dempt dan een gewone hardloopschoen. Als een schoen een goede demping heeft, worden de trillingen tijdens het lopen beter geabsorbeerd en zul je minder snel last krijgen van pijnlijke gewrichten. Waar andere schoenen met demping vaak wat zwaarder zijn, hebben de Hoka One schoenen als bijkomend voordeel dat ze niet alleen een goede demping geven, maar daarnaast ook zeer licht van gewicht zijn. 

Pronatie

Pronatie is de manier waarop je je voet kantelt als je tijdens het lopen je voet op de grond zet. Je kunt een normale pronatie, overpronatie of onderpronatie hebben. Als je minder kantelt tijdens het lopen, komt er meer druk op de buitenkant van de schoen te staan, ook wel onderpronatie genoemd. Hierdoor slijt de buitenkant van je schoen sneller. Als je je voet veel kantelt, overpronatie, komt er juist meer druk op de binnenkant van de voet te staan en zullen je schoenen sneller aan de binnenzijde slijten. Er zijn hardloopschoenen die op elke vorm van pronatie zijn aangepast.

Pasvorm

Een ander aspect waar je goed om moet letten bij het kopen van kwalitatieve hardloopschoenen is de pasvorm. Een hardloopschoen moet direct lekker zit. Is dit niet het geval, dan kun je tijdens het lopen last krijgen van wrijving, wat weer blaren tot gevolg heeft. Ook moet de hardloopschoen je voet voldoende ondersteuning bieden tijdens het lopen. Kies daarbij een hardloopschoen in een maatje groter dan je gewend bent. Op deze manier krijgt je voet voldoende ruimte om te bewegen en voorkom je dat je tenen tegen de voorkant aan komen tijdens het hardlopen.